Ecosofie: Duurzame gesprekken

113. Het is tijd voor vrouwen! met Ralien Bekkers

Sept. 12, 2023

Wat hebben “Ik heet deze week Peter” en de klimaatcrisis met elkaar te maken?
 
 Begin 2022 veranderen honderden vrouwen hun voornaam op LinkedIn in ‘Peter’. Dit was om aandacht te vragen voor de ongelijkheid in de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn er namelijk meer CEO's die Peter heten dan dat er vrouwelijke CEO's zijn.

En wat heeft dit te maken met de klimaatcrisis?

Volgens Ralien Bekkers is het tijd dat vrouwen de klimaatcrisis gaan oplossen. In april 2023 verscheen haar boek “Zo kan het niet langer”. Zij pleit voor meer vrouwen in de bestuurslagen en als onderdeel van de klimaataanpak. Om de klimaatcrisis aan te gaan, moeten we veel meer putten uit vrouwelijke eigenschappen, ook wel feminiene kwaliteiten genoemd.

Feminiene eigenschappen zijn bijvoorbeeld empathie, zorgzaamheid en verbinden. Masculiene eigenschappen, de tegenhanger, zijn bijvoorbeeld logica, competitiedrang en individualisme. Masculiene en feminiene eigenschappen zijn kwaliteiten die elkaar in balans houden. Dit heeft niet per se te maken met het geslacht van een persoon. Ieder mens heeft zowel masculiene als feminiene kwaliteiten. In de huidige wereld is er echter veelmeer nadruk gekomen op masculiene kwaliteiten in onze maatschappij, waardoor er een disbalans is. Dat vertaalt zich naar de manier waarop de economie is ingericht en organisaties werken. En die werken nu niet voor het klimaat, maar ook onvoldoende voor het merendeel van de mensen. 

Ralien wordt gedreven door onrechtvaardigheid. Zij ziet onrechtvaardigheid in de klimaatcrisis, maar ook in de verhouding tussen mannen en vrouwen in de bestuurslagen. Zij verbindt deze twee problemen aan elkaar en combineert het om tot een oplossing te komen.

Volgens Ralien moeten we ons systeem dat gericht is op competitie, zowel in landen als in organisaties, inruilen voor een systeem dat draait om zorgzaamheid en samenwerken. Daarvoor is het essentieel dat we feminiene kwaliteiten meer gaan gebruiken, in plaats van alleen de masculiene eigenschappen. Daar heeft het klimaat het meeste baat bij.

Het is overigens niet zo dat Ralien er voor pleit dat mannen thuis op de bank moeten gaan zitten. We hebben ze zeker nodig. Het gaat erom dat we het in balans brengen, en we op een andere, meer effectieve en inclusieve manier te werk gaan. Want iedereen is heel hard nodig voor het realiseren van een duurzame, inclusieve samenleving waarin we het tij van de klimaatcrisis keren. 

Ralien zet zich al ruim 10 jaar in voor het bestrijden van de  klimaatcrisis. Zij deed dit al op jonge leeftijd als 20-jarige als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de VN. 

*Lees de volledige

📚 Koop het boek Duurzame Ambitie
🔎 Ecosofie.net – voor alle afleveringen en relevante artikelen
👓 Lees artikelen over innovatie, duurzaamheid en ambitie
🎤 Boek Marnix voor een lezing
✉️ Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang artikelen over iedere podcast
💰 Steun Ecosofie met een donatie via Petje af
🎵 Jingles gecomponeerd door Podcast Creators

Luister ook naar de andere podcasts van Marnix:
🧭 Impact in de polder
🔮 Een economie voor de 22ste eeuw

Volg Ecosofie op social media:
💼 LinkedIn
💬 Twitter
📸 Instagram

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.