Ecosofie: Duurzame gesprekken

116. Systeemverandering tegen klimaatverandering met Heleen de Coninck

Oct. 10, 2023

Heleen de Coninck is onderzoeker en hoogleraar aan zowel de Technische Universiteit Eindhoven als de Universiteit van Nijmegen. Haar passie ligt in het verenigen van sociale en technologische dynamieken, om innovatiekracht en gedragsverandering te stimuleren, met als doel om klimaatverandering te voorkomen. 

Met haar carrière heeft Heleen waardevolle bijdragen geleverd aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), met name aan rapporten over het beperken van de opwarming tot 1,5 graden en het verminderen van klimaatverandering.

Ondanks de zorgwekkende ontwikkelingen in de wereld op het gebied van klimaatverandering, houdt Heleen toch hoop. Heleen gelooft dat de oplossing ligt in systeemverandering en samenwerking. Daarom werkt ze graag vanuit de systeemdynamica. 

In tegenstelling tot de modellen die het bestaande optimaliseren gaat deze manier van denken uit van een ketting aan reacties. Als de dynamiek eenmaal goed op gang komt kan een verandering veel sneller gaan dan we meestal kunnen overzien. 

Deze inzichten bieden Heleen hoop en inspiratie, omdat ze gelooft dat gezamenlijke acties kunnen leiden tot een duurzamere toekomst.

📚 Koop het boek Duurzame Ambitie
🔎 Ecosofie.net – voor alle afleveringen en relevante artikelen
👓 Lees artikelen over innovatie, duurzaamheid en ambitie
🎤 Boek Marnix voor een lezing
✉️ Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang artikelen over iedere podcast
💰 Steun Ecosofie met een donatie via Petje af
🎵 Jingles gecomponeerd door Podcast Creators

Luister ook naar de andere podcasts van Marnix:
🧭 Impact in de polder
🔮 Een economie voor de 22ste eeuw

Volg Ecosofie op social media:
💼 LinkedIn
💬 Twitter
📸 Instagram

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.