Ecosofie: Duurzame gesprekken

126. Optimistische transitie, met Jan Rotmans

May 7, 2024

Hoe kijkt transitieprofessor Jan Rotmans naar de veranderingen waar we als samenleving middenin zitten? Gaat het allemaal wel snel genoeg of schieten we geen meter op? 

Hij ziet veel cynisme om zich heen, mensen die doen alsof er de afgelopen veertig jaar nauwelijks iets is veranderd. Quatsch, zegt Jan dan. Flagrante onzin. Hij benadrukt de impact van individuele keuzes op grote bedrijven en maatschappelijke veranderingen. Je hoeft het niet alleen te doen, maar sluit je aan bij gelijkgestemden, kies een rol die bij je past en kom in actie! Misschien vreemd om uit de mond van een hoogleraar te horen, maar diepgaande studies van klimaatproblemen brengen ons geen stap verder, zegt hij. Sterker nog: hij pleit voor 'simplificatie'. Hou de grote lijn in de gaten, zegt hij, en kijk ook naar wat we allemaal al bereikt hebben. Was je eerst een geitenwollensok als je zonnepanelen kocht, nu ben je zo'n beetje een sukkel als je ze nog niet hebt.

De laatste jaren verwierf Jan Rotmans bovendien het inzicht dat een transitie niet draait om feiten en cijfers, maar om gevoel. Hij bepleit een holistische benadering,  waarbij ook emoties en spiritualiteit worden erkend als drijfveren voor positieve verandering - en dat voor een wiskundige.

📚 Koop het boek Duurzame Ambitie
🔎 Ecosofie.net – voor alle afleveringen en relevante artikelen
👓 Lees artikelen over innovatie, duurzaamheid en ambitie
🎤 Boek Marnix voor een lezing
✉️ Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang artikelen over iedere podcast
💰 Steun Ecosofie met een donatie via Petje af
🎵 Jingles gecomponeerd door Podcast Creators

Luister ook naar de andere podcasts van Marnix:
🧭 Impact in de polder
🔮 Een economie voor de 22ste eeuw

Volg Ecosofie op social media:
💼 LinkedIn
💬 Twitter
📸 Instagram

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.