Stil

Susanne Ljung möter Valerie Steele

July 29, 2016

Följ med Stil till New Yorks modedistrikt för att träffa en av världens främsta modeteoretiker, Valerie Steele.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Valerie Steele har lyckats med vad många länge ansåg vara näst intill omöjligt – att göra mode till ett ämne värt att studera på hög akademisk nivå. Valerie Steele är en av världens första och riktigt stora och kända modeteoretiker som dessutom är chef för FIT – Fashion Institute of Technology.

På FIT finns också ett modemuseum, med mer än 50 000 olika plagg från 1700-talet fram till idag. Varje år står Valerie Steele bakom en utställning på FIT som hon själv kurerar.

Modeutställningar är en chans för människor att se exklusiva plagg som de annars aldrig kommit i närheten av, säger Valerie Steele, som har varit drivande i frågan om att publiken även ska få kunna ta bilder inne på museet. För henne känns det som en självklarhet, då alla tar bilder av allt hela tiden. Det är också rent krasst även ett marknadsföringssätt för FIT som på så sätt förekommer i sociala medier. Fler och fler amerikanska museer tillåter idag besökarna att ta bilder, men får vi hit en utställning  från Europa är det vanligt att de vill förbjuda fotografering, säger hon.  

Förutom att ha en doktorsexamen från universitetet Yale, har Valerie Steele skrivit ett dussintal böcker om olika modefenomen – om skor, om dans och mode, om kvinnliga designer, om hur det kommer sig att Paris blev en modestad, och inte minst den viktorianska korsetten. Böckerna är alla skrivna med lätt hand, men med djup kunskap i botten, och flera av dem är översatta till andra språk.

I intervjun berättar Valerie Steele bland annat att trots framgångarna kan hon ännu uppleva känslan att vara en främmande fågel. "För akademikerna är jag en modemänniska och för modemänniskorna är jag en akademiker", som hon brukar säga.  

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.