Stil

Summer of Love – hippiesommaren 1967 som gav oss utsvängda jeans, musikfestivaler och smarta telefoner

June 16, 2017

The Summer of Love var den sommar då hundratusentals människor, de flesta unga, vallfärdade till San Fransisco för att ägna sig åt sinnesutvidgande upplevelser inom musik, mode och samlevnad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckans Stil ska vi ta en titt på ”The Summer of Love” för att se vad som skapades – och vad som kommit att leva vidare – efter denna hippiesommar för femtio år sedan.

Att det blev just 1967, och ”The Summer of Love”, som kommit att bli den stora referenspunkten för dåtidens hippierörelse, har förstås att göra med att det var så många – och av samma sort, med långt hår, virkade västar och batikmönstrade tröjor – som samlades på ett och samma ställa, det vill säga San Fransisco, för att sprida ett budskap om kärlek, och fred.

Men själva fenomenet hade puttrat på ett tag. 1965 började protesterna mot det pågående Vietnamkriget bli allt högre då USA samma år trappade upp kriget, de började regelbundet bomba Nordvietnam.

De mest högljudda protesterna kom från det politiskt vakna University of California i Berkeley, som blev en sorts centrum för den amerikanska fredsrörelsen. Demonstrationstågen som utgick därifrån samlade tiotusentals människor, och väckte uppmärksamhet över hela världen.

Trots att 1960-talets omvälvande historia är vida omskriven har hippieerans kulturella produktion av annat slag – som design, teknik och arkitektur – inte riktigt fått lika stor uppmärksamhet, i jämförelse. Men i konstboken Hippie Modernism: the struggle for utopia, kan man läsa mer om just det här ämnet. Och där hittar man en hel del överraskande information – som kopplingar mellan hippierörelsen och våra datorer och smarta telefoner. Vi har pratat med Andrew Blauvelt, curator till den utställning (som hade premiär på Walker Art Center i Minneapolis 2015) som ligger till grund för boken.

Vi tar också en titt på musikfestivalen "Festival of the Midnight Sun" som slog upp portarna i Mantorp i Östergötland på midsommarafton 1970. Tanken var att det skulle bli en svensk motsvarighet till Woodstockfestivalen i USA. Med internationella artister och band, som Chuck Berry och Canned Heat, förväntades minst 300 000 besökare. Men när festivalen drog igång blev det inte riktigt som man tänkt sig...

Och så berättar vi historien om det lilla samhället Cap d'Agde i södra Frankrike – en plats där det bara bor naturister.

Veckans gäst är Lennart Wretlind, musikjournalist och mångårig medarbetade på Sveriges Radio.

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.