Odla med P1

Trädet och människan

May 30, 2011

I alla tider, och överallt i världen, har träden haft en viktig roll i människors liv. Träd står för trygghet, hemvist och som symbol för själva jordelivet. Veckans program handlar om vårt förhållande till träden, apropå två nyutkomna böcker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Författaren och trädgårdsjournalisten Christel Kvants bok heter Trädets tid. Den handlar om varför träden varit viktiga för människor i alla tider. Träd ger skugga, föda, skydd - och är jordens gröna lungor - livsnödvändiga för miljön och klimatet. Träd väcker vördnad. Många religioner runt om i världen delar föreställningen om ett allfamnande världsträd.

Träd är nödvändiga om det över huvud taget ska bli någon trädgård. Det hävdar författaren Stefan Foconi, aktuell med boken Om trädgårdskonsten. I sin egen trädgård odlar han bara träd. Å andra sidan har han flera hundra. Han har sått dem själv från frön. Att han själv inte kommer att leva tills alla hans träd blivit fullvuxna är inget som bekymrar Stefan Foconi. Träden hjälper oss att få perspektiv på livet och vår relativa litenhet, menar han.


Följ med Odla med P1 in i trädens förtrollade värld - och få några handfasta trädodlingstips på köpet!

Vår serie Glömda grödor fortsätter - denna vecka med Rödbrokig svensk potatis.

Programledare är
 Lena Redin.

Lyssna här nedan på längre intervjuer där Christel Kvant berättar mer om filosofi, religion och folktro kring träd, om trädens biologi och deras avgörande funktion för vår existens på jorden. 
Och hör vad Stefan Foconi tänker om livet, döden, lönnar och rönnar.

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.