Sommar & Vinter i P1

Tom Xiong

July 24, 2018

ENTREPRENÖR, FÖRELÄSARE, 31 år. Född i Kina, uppväxt i Umeå, bosatt i Shanghai, Kina. Debuterar som Sommarvärd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Tom Xiong flyttade till USA för att jaga The American Dream, men han fann den i Kina.

Tom Xiong berättar i sitt Sommar om hur hans familj flyttade från norra Kina till Umeå när han var barn. Som tjugoåring drar han sedan västerut till New York för att bygga upp en egen verksamhet, men snart är något annat som drar - den kinesiska marknaden och den supersnabba utvecklingen av digitala tjänster där.

”Jack Ma och hans företag är det tydligaste exemplet på den nya generationen av kinesiska internetföretag som kan mäta sig med jättarna i Silicon Valley. Och en personlig framgångshistoria som inspirerat och engagerat en hel generation av unga människor i Kina.”

Han flyttar till Shanghai utan vare sig kontakter eller investerare, men lyckas bygga upp ett företag i ett Kina som ser väldigt annorlunda ut än när hans föräldrar var unga.

”Den där fattigdomen som både Jack Ma och mina föräldrars generation i Kina delar, det är något alla länder i hela världen har gått igenom. Det som är unikt med just Kina är att det bara var förra generationen, det vill säga mina föräldrar, som hade en helt annan väsensskild vardag än den jag upplever just nu i Shanghai bland alla speak-easy-barer och IPA-öl.”

 

Om Tom Xiong

Framsynt entreprenör som bevakar den kinesiska it- och teknikbranschens snabba utveckling och hur den påverkar oss i väst. Driver företaget Move Shanghai och podcasten Den Digitala Draken.  

Startade som 18-åring sitt första digitala bolag, en nättidning som följdes av en prisjämförelsetjänst och en digital byrå. Blev sedan vd på tv-guiden tv.nu som växte till en av Sveriges största webb- och mobiltjänster. Flyttade till New York och sedan till Kina för att arbeta som digital entreprenör.

Producent: Sara Lundin

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.