P3 Dokumentär

Sunday Bloody Sunday

July 25, 2010

Jag sa åt Michael att vara försiktig. Det var sista gången jag såg honom i livet. John Kelly, storebror.En söndag i januari 1972 sköt brittiska fallskärmsjägare ihjäl 13 människor under en fredlig demonstration i Nordirland. Yngst bland de döda var Michael Kelly, som just fyllt 17. Varför sköt soldaterna in i folkmassan? Sommaren 2010, efter närmare 40 år av sorg och ilska, kommer sanningen om Bloody Sunday fram.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

I Thella Johnsons dokumentär ”Sunday Bloody Sunday” möter vi bland andra Michaels storebror John, som vigt sitt liv åt att kämpa för upprättelse för sin lillebror och de andra som dödades. Medverkar gör också medborgarrättskämpen Eamonn McCann och den tidigare IRA-medlemmen Gerry McCartney. De var alla där den januarisöndagen, och de vägrar glömma.

Producent: Thella Johnson
Sändes första gången: 25 juli 2010

Om producenten Thella Johnson:
Thella Johnson, 30, är producent på Sveriges Radio. Hon har tidigare varit bosatt på Irland och gjort flera uppmärksammade reportage om konflikten i Nordirland.

Tips: Lyssna på Thella Johnsons nya dokumentär om Nordirland, "Bron över floden Foyle" från 2014, där hon återvänder till Derry och möter bland andra Michael Kellys bror John igen.

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.