P3 Dokumentär

Rosengårdskravallerna 2008

March 23, 2014

Under några dagar i december 2008 utbryter kravaller i stadsdelen Rosengård i Malmö. Upp emot hundra ungdomar kastar hemmagjorda bomber och stenar mot kravallutrustad polis. Det beskrivs som det värsta våldet polisen dittills mötts av. Upploppen startar i samband med att en muslimsk förening förlorar hyreskontraktet till en lokal och ett tiotal ungdomar som hängt där bestämmer sig för att protestera.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Trots att det inte bara är unga från Rosengård som samlas för att kasta sten och delta i protesterna sprids nu bilden av en religiös konflikt i Malmö över hela världen. I Muhammedkarikatyrernas kölvatten står nu Sverige inför en internationell kris.

Knappt har upploppen lagt sig förrän kravallerna är på rubrikerna igen i och med rättegångarna. I en video från decemberhändelserna kallar polisen bråkmakarna för ”apajävel” och”blattedjävlar”, och hela poliskåren anklagas för rasism.

I P3 dokumentär möter du bland andra ”Adam”,  en av de unga som har varit mycket i lokalen och beslöt sig för att ockupera den. Han berättar om hur samarbetet med ditresta unga gör att de tappar kontrollen över utvecklingen.

Du hör polischeferna som såg sin personal träffas av stenar och bomber och stod handfallna inför våldet.

Du möter stabschefen och imamen som tillsammans lyckades mildra den internationella krisen och påverka bilden i media av kravallerna som spreds över hela världen.

Producent: Matilda Uusijärvi Ek 

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.