P3 Dokumentär

Orienteringsdöden

Oct. 26, 2014

Under 1991 börjar en serie mystiska dödsfall drabba unga elitorienterare. Tre fall når förbundets läkare med samma mönster. Plötsligt slutar till synes friska idrottares hjärtan att slå. Ytterligare tre fall inträffar nästkommande år och när landslagsorienteraren Melker Karlsson plötsligt dör i november 1992 ställs orienterarförbundet inför ett tufft beslut. Ska man ställa in tävlingssäsongen 1993 och därmed stoppa ett landslag i absoluta världstoppen från att ta medaljer på VM?

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

P3 Dokumentär berättar historien om TWAR, mikroorganismen som stämplade en hel idrott och som delade forskningsvärlden.

- Det blev ju då många gånger så att man kände, "här luktar det pengar" och att man ville dra in lite grann av de här forskningsmedlen till sina egna verksamheter. Snarare än att de kanske direkt skulle kunna hjälpa till så mycket med själva problemet, säger Åke Jakobsson, dåvarande ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.

Men Göran Friman och Lars Wesslén som drev den absolut största delen av forskningen, menar att man löst gåtan så långt det är möjligt. Och vad som är än viktigare, man fick stopp på dödsfallen.

- Dödsfallen upphörde från och med 1993 och varför gjorde de det om inte våra åtgärder haft effekt? säger professor Göran Friman.

Hör dessutom flera orienterare och anhöriga berätta hur de upplevde händelserna som kom att sammanfattas som ”Orienteringsdöden”.

Producent: Anton Berg

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.