Marika i P4

Smygfeministen Jimmie, smygshopparen Hanna och alkoholmissbruk i smyg

March 13, 2015

Marika i P4 handlar den här gången om att göra saker i smyg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Smygfeministen Jimmie, smygshoparen Hanna och alkoholmissbruk i smyg

Marika i P4 handlar den här gången om att göra saker i smyg. Vad gör till exempel Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i smyg?

Ingen aning, men komikern Anna Blomberg kommer med sina karikatyrer av dessa två politiker och berättar att Jimmie läser den feministiska tidskriften Bang och Nina Björks bok Under det rosa täcker i smyg, medan Annie smyger med att hon ibland struntar i att borsta tänderna och tillsammans med Fredrick Federley sätter färdigtuggade tuggummin under borden i regeringskansliet.

Dessutom tittar Annas karaktär kåta Gun in i studion, för hon gör väl inget i lönndom? Vad gör Anna Blomberg själv i smyg tro? Det hör du här. Marika Carlsson har smygsnusat fram till för nåt år sen och bisittaren Hanna Hedlund shoppar på nätet i smyg. En annan som smugit är den nu nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna:

- Vad smög jag inte med för att kunna fortsätta dricka, säger hon.

Men varför smyger vi?

Filosofen Karim Jebari kommer och berättar om teorin om hedersmoral, hur vi gärna vill hålla en bild av hederlighet utåt. Det handlar om vad vi vill att andra ska se av oss, det andra gör vi i smyg. Dessutom kan smygandet handla om makt menar han.

Vi ringer också upp Göteborgs universitet och doktoranden i Nordiska språk, Ylva Byrman, som förklara varför vi säger tjuvröka när det inte är något vi tar olovandes utan egentligen bara smyger med.

Producent: Maja Åström

Webb- och publikredaktör: Ronnie Ritterland 

Podparadise.com neither hosts nor alters podcast files. All content © its respective owners.